Lussekatter och pepparkakor

Om man inte bakar lussekatter och pepparkakor när det är jul, är det ens jul då?

30 Lussekatter

Du behöver:

  • lussekatter2650 g jäst
  • 175 g smör/margarin
  • 2 påsar saffran à 0,5g
  • 2 dl socker
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • ca 1,5 liter vetemjöl
  • ägg och russin till garneringen

Tillvägagångssätt:

1. Smula ner jästen i en degbunke.

2. Smält smöret/margarinet.

3. Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i mortel.

4. Tillsätt all mjölk, och värm sedan degspadet till kroppstemperatur.

5. Rör först ut all jäst i en liten del av degspadet, och häll sedan i resterande degspad samt salt och socker.

6. Arbeta degen ca 5-10 minuter och strö lite mjöl över den. Lägg sedan en handduk över degen i bunken och låt den jäsa i 30-45 minuter.

7. Mjöla en arbetsbänk och lägg upp degen. Vid behov knåda i resterande mjöl.

8. Baka ut längder, julkusar eller flätor och lägg dem sedan på plåtar med bakplåtspapper.

9. Sätt ugnen på 200°C och låt bullarna jäsa i 30-45min under en handduk.

10. Pensla dem med ett uppvispat ägg och om du vill tryck i russinen.

11. Grädda julkusarna i mitten av ugnen ca 8-10 min. Flätor och längder i nedre delen 15-20 min.

12. Låt dem svalna.

13. ÄT!

125st pepparkakor

Du behöver:

  • 2,5 dl Brun Farin
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 3/4 dl vatten
  • 150 g smör/margarin
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 tsk malna kryddnejlikor
  • Omkring 6 dl vetemjöl och även lite till utbakningen
  • 1,5 tsk bikarbonat

Såhär gör du:

1. Blanda farinsocker, vatten samt sirap och koka upp i en kastrull.

2. Lägg i matfett samt kryddorna.

3. Låt allt kallna utan omrörning.

4. Häll i mjöl samt bikarbonat.

5. Degen skall nu lindas in i plastfolie och få stå kallt till dagen därpå.

6. Ställ in ugnen på 175°C.

7. Mjöla ett bord och arbeta degen på det.

8. Kavla ut degen till ett tunt lager och ta ut kakor.

9. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.

10. Grädda mitt i ugnen ca 6-8 min.

11. Låt dem svalna. ÄT!